Aktualno

Naš vsakdanjik: 100- letnica rojstva Maksa Pleteršnika

Petek, 22. september 2023 - 10. - V teh dneh se spominjamo stoletnice smrti Maksa Pleteršnika. Dal narodu je svojemu zaklad, odkril bogastvo mu slovenskega jezika. Kako pomemben in čudovit je ta zapis za slovenski jezik in narod. Več v oddaji z MARTINOM DUŠIČEM, predsednikom Društva za varovanje maternega jezika, naravne in kulturne dediščine "Maks Pleteršnik"

Naš vsakdanjik: Ljudske pevke Vesele Ribnčanke

Četrtek, 21. september 2023 - 16. 10 - Ljudske pevke Vesele Ribnčanke so lansko leto praznovale 20 let delovanja. Izdale so pesmarico z naslovom "Kaj nam pa morejo, če smo vesele". Naša gostja bo Marinka Vesel, predsednica Društva podeželskih žena Ribnica.

Naš vsakdanjik: Najtežje življenjske teme

Sreda, 20. september 2023 - 10. -  Pogovori o najtežjih življenjskih temah nikoli niso enostavni. Med najtežje in najbolj občutljive teme zagotovo spada tudi pogovor o samomoru. Ko govorimo s posameznikom, ki je v hudi stiski, včasih ne vemo, kako izbrati prave besede, kako reagirati na posameznikovo izražanje stiske, ob vsem tem pa se borimo tudi s svojimi občutji. Več na to temo bo spregovorila naša gostja Ksenja Lorber iz Zavoda Cerber.

Znanost in tehnika

Torek, 19. september 2023 - 18.30 - V tokratni oddaji Znanost in tehnika boste slišali: z novim modelom umetne inteligence do boljšega raziskovanja kitov in delfinov, temperature morja na dnu Tržaškega zaliva rekordno visoke, Ameriška vesoljska agencija Nasa krepi prizadevanja za raziskovanje neznanih letečih predmetov (NLP) oz. neznanih zračnih pojavov. Oddajo pripravlja Silvester Zupančič.

Naš vsakdanjik: Mlada kmetica leta

Torek, 19. september 2023 - 16.10 - V Šentilju je sinoči potekalo jubilejno 20. tekmovanje za naziv mlade kmetice leta, ki ga je Kmečki glas letos pripravil v sodelovanju s tamkajšnjo občino in Društvom kmetic občine Šentilj. V konkurenci petih tekmovalk je zmagala Karmen Čarman iz Bučke, v občini Škocjan. Več o zmagovalki izvemo od naše  gostje.

Pravni nasveti: Uporaba drona

Torek, 19. september 2023 - 13.20 - Poletje je za nami, s tem tudi čas dopustov. Verjetno smo opazili, da si je marsikdo, zlasti v tem poletnem času omislil uporabo drona. Pa poglejmo, kako je to področje pravno urejeno .... Gostja pravnica Andreja Kopinič Badovinac.

Naš vsakdanjik: Nega stopal in nohtov

Torek, 19. september 2023 - 10. - Z nami bosta Patricija Kovačič vodja centra AN.NIKA Krško in Nika Ozis vodja razvoja izdelkov za stopala AN.NIKA. Govorili bomo o vraščanju nohta in rešitvah, pomembnosti domače nege nohtov in stopal ter kako izbrati ustrezne izdelke za nego. Ne zamudite oddaje.«

Naš vsakdanjik: Spominčice – Društvo za pomoč pri demenci Novo mesto

Ponedeljek, 18. september 2023 - 10. - Alzheimerjeva bolezen je neozdravljiva progresivna bolezen osrednjega živčevja, ki povzroči, da začnejo možganske celice odmirati, medtem ko možgani atrofirajo (preprosteje rečeno se skrčijo). Gre za najpogostejšo obliko demence. Leta 1907 je te spremembe odkril Alois Alzheimer pri opazovanju možganov 51-letne bolnice, ki je trpela za dolgoletno napredujočo demenco, zato tudi tako ime. Naš gost bo Jože Pečnik, predsednik društva Spominčice Novo mesto.