Aktualno

Naš vsakdanjik: Varno brez telefona v prometu

Ponedeljek, 17. januar 2022 - 10.10 - Agencija za varnost prometa je 10. januarja 2022, začela z  nacionalno preventivno akcijo »Varno brez telefona v prometu. Za volanom ne bodite za ekranom, v prometu ne bodite na spletu!« Gostja oddaje bo Anamarija Hren, mag., vodja Sektorja za razvoj in koordinacijo varnosti v prometu. Ne zamudite oddaje, v kateri boste izvedeli več o statistiki kršitev glede uporabe mobilnega telefona med vožnjo, katere starostne skupine  so največji kršitelji, kaj bodo nadzirali v...

Oddaja za vinogradnike in ljubitelje vin

Nedelja; 16. januar 2021, ob 11.15 uri - Z rezjo vinske trte, ki je vinogradnikovo najbolj strokovno opravilo, spet začenjamo z novim vinskim letnikom.  Z njo vplivamo tudi na pojavnost bolezni oz. zdravja pridelka. O pravilni rezi vinske trte po pozebi, nam bo povedal več JERNEJ MARTINČIČ, svetovalec specialist za vinogradništvo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto.

Nedeljska šola kuhanja

Nedelja, 16. januar 2022, ob 9. uri – Katero živilo nas lahko delno zaščiti pred okužbo? Kar nekaj jih je, vendar si bomo v bran pripravili čebulo. Če imamo pravilno shranjeno, ne bo poganjala cime in bo še dolgo časa zdravilna. Oddajo pripravlja gospa Helena Mrzlikar. 

Sobotna Srakina veselica

Sobota, 15. januar 2021, ob 21. uri - Kraški kvintet deluje od leta 1991 in je zamejski narodno-zabavni ansambel, ki deluje po vzoru Alpskega kvinteta. V Srakini veselici bomo izvedeli več o delovanju ansambla, njihovih članih, prigodah, nezgodah, načrtih in še kaj ....

Nasveti za gospodinjstva

Sobota, 15. januar 2022, ob 8. uri – Ne glede na način našega življenja nam ne sme biti odveč narediti nekaj sprememb v prehrani, ki bodo ugodno vplivale na naše počutje. Preteklo bo še kar nekaj dolgih mesecev, da bomo okusili sveže in zdrave plodove, polne zaščitnih snovi. Te lahko nadomestimo s kalčki. Oddajo pripravlja gospa Helena Mrzlikar. 

Naš vsakdanjik: Čudaški zakoni – Ksenja Lorber

Četrtek, 13. januar 2022 - 10.10 - V tokratni oddaji bo naša gostja KSENJA LORBER, iz Zavoda CERBER predstavila številne, včasih tudi čudaške in zastarele zakone, ki še vedno veljajo v mnogih državah. Le-ti včasih mejijo na resno smešno, drugič kažejo na pomembne kulturne vrednote, ki so lahko drugačna od vaših.

Naš vsakdanjik: Post-praznična potrtost

Sreda, 12. januar 2022 - 10.10 - Kako se soočati s post-praznično potrtostjo? Praznični čas je za nami. Za nekatere je to obdobje vrhunec leta, veselja in radosti, za  druge je obdobje praznikov polno stresa, razočaranja, bolečine, osamljenosti in strahov. Zdaj, ko vstopamo v novo leto in se vračamo v ustaljene vzorce, v šole, službe, v »normalno« življenje, pa se lahko soočimo s post-praznično potrtostjo. Več izveste v sredini oddaji Naš vsakdanjik po 10. Uri s predstavnico Nacionalnega inštituta za...

Naš vsakdanjik: Nega gozda – Jože Prah

Torek, 11. januar 2022 - 10.10 - Pogosto slišimo, da so gozdovi naše bogastvo. Vplivajo na kakovost zraka, ki ga dihamo in imajo velik vpliv na ljudi. Hkrati so tudi veliki vlažilci zraka. Da bi bili naši gozdovi še kakovostnejši ter, da bi jih ohranili tudi za mlajše rodove, je potrebno skrbeti za njihovo nego. Vabljeni k poslušanju današnje oddaje Naš vsakdanjik po 10.  uri z gostom JOŽETOM PRAHOM, gozdar Zavoda za gozdove Slovenije.

Naš vsakdanjik: Svetovni dan brajeve pisave

Ponedeljek, 10. januar 2022, ob 16.10 uri - v današnji oddaji bo pogovor tekel o svetovnem dnevu brajeve pisave,  140. obletnici rojstva Minke Skaberne ter o razstavi slik in fotografij slepih in slabovidnih avtorjev z naslovom "Onstran svetlobe". Naš gost bo predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Novo mesto gospod Janez Kermc.