Aktualno

Naš vsakdanjik: Spominčica Alzheimer Slovenija – Jože Pečnik

Sreda, 22. septembra 2021  - 10.10 - Demenca je kronična napredujoča bolezen, ki prizadene možganske celice, odgovorne za spomin, mišljenje, orientacijo, razumevanje, računske in učne sposobnosti, govorno izražanje in presojo. Gost sredine oddaje bo JOŽE PEČNIK, predsednik SPOMINČICA  Novo mesto in sekretar Spominčice Dolenjske. 21. septembra obeležujemo svetovni dan Alzheimerjeve bolezni.

Srakina sobotna veselica

Sobota; 18. septembra 2021, bomo v studiu gostili tri mlade fante, ki prihajajo iz Šentjanža na Dolenskem. Trije mladi glasbeniki – dva študenta in srednješolec, so ustanovili Ansambel Šentjanci. Več bomo izvedeli takoj po 21. uri v oddaji Sobotna Srakina veselica.

Naš vsakdanjik: Orač

Četrtek, 16. september 2021, ob 16.10 uri, bo naš gost IGOR PATE, nov državni prvak v kategoriji obračalni plugi ter izvedeli bomo več o 64. državnem tekmovanju oračev ter 26. državnem tekmovanju biotehniških šol v oranju. 

Nedeljska šola kuhanja: Žita

Nedelja, 19. septembra 2021, ob 9. uri – Žito je pospravljeno in na vrsto čaka le še cvetoča ajda. Že od davno nazaj je bilo žito osnova prehrane ljudi in nekaterih domačih živali. V dolgi dobi je nastalo veliko število receptov za pripravo žitnih jedi in nekatere od teh so še danes zanimive zaradi okusnosti in preproste priprave. Oddajo pripravlja gospa Helena Mrzlikar. 

Nasveti za gospodinjstva: Grozdje

Sobota, 18.9.2021, ob 8. uri  – Slovenija je vinorodna dežela in takšne kapljice kot jo pridelajo naši vinogradniki je hvale vredno. Kljub temu pa bi težko trdili, da smo Slovenci narod z bogato razvito kulturo pitja vina. Prav je, da gre del bogatega pridelka tudi za pripravo grozdnega soka in še kaj drugega. Oddajo pripravlja gospa Helena Mrzlikar. 

Naš vsakdanjik: Dan slovenskega športa

Ponedeljek, 20. september 2021, ob 10.10 uri - Slovenci smo športni narod. To ne potrjujejo le številni uspehi naših vrhunskih športnikov, temveč predvsem polna šolska igrišča, zapolnjene gorske in hribovske koče ter polne športne dvorane in fitnes centri po celi državi.  23. september je razglašen za Dan slovenskega športa. Gostili bomo vodjo projekta v Mestni občini Novo mesto,  Mirana Jermana.  

Kmetijska oddaja: Pomoč za zagon dejavnosti

Nedelja; 19. septembra 2021, ob 9.30 uri - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo jn prehrano objavilo tretji  javni razpis za podukrep 6.3 -  Pomoč za zagon dejavnosti, namenjene razvoju majhnih kmetij, s katerim je razpisanih 15,4 milijonov nepovratnih javnih sredstev.  Gostja oddaje bo ANA MODER s Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto.

Županje in župani na našem slišnem območju: MIRAN STANKO – župan občine Krško

Sobota, 18. september 2021 - 9.30 - Nadaljujemo s predstavitvijo dela, razvoja in načrtov v občinah na našem slišnem območju, tokrat občine Krško. Gostili bomo MIRANA STANKA, ki bo predstavil številne naložbe iz participativnega proračuna, novosti na področju trajnostne mobilnosti, kmetijstva, vzdrževanja občinskih cest, zaščite in reševanja, kulture ter predšolske vzgoje in šolstva.  

Naš vsakdanjik: Preprečevanje samomorov – Doc. dr. Saška Roškar

Petek, 17. september 2021 - 10.10 - Samomorilno vedenje lahko prizadene vsakogar od nas ali naših bližnjih. Ne glede na starost, je samomor vsako leto med 20. vodilnimi vzroki umrljivosti na svetu. Preprečevanje samomora je v prvi vrsti družbena naloga in pri tem so pomembna dejanja vseh nas. To odraža tudi vodilno sporočilo svetovnega dneva preprečevanja samomora, ki letos prvič poteka pod geslom »Ustvarjajmo upanje z dejanji«. Gostja oddaje bo Doc. dr. SAŠKA ROŠKAR z Nacionalnega inštituta...