Aktualno

Znanost in tehnika

Torek, 16. julij 2024, ob 18.30 - V današnji oddaji Znanost in tehnika boste slišali: zaključuje se projekt ohranjanja narave LIFE SySTEMiC, Matjaž Humar je pridobil ERC projekt za raziskovanje užitnih laserjev, Nemčija bo izključila kitajske telekomunikacijske velikane iz omrežja 5G, po uspešni izstrelitvi rakete Ariane 6 (na sliki, vir: ESA) se je zgodil manjši zaplet. Oddajo pripravlja Silvester Zupančič.

Davčni nasveti: Splošni nasveti – odgovori na pogosta vprašanja

Torek, 16. julij 2024, ob 13.20 - Tokrat bomo v naši oddaji odgovorili na nekatera pogosta vprašanja, ki krožijo med podjetniki glede tega, katere stroške lahko vključimo v podjetje in katerih ne. Oddajo pripravlja Marija Tomc Muc, preizkušena računovodkinja, davčnica, svetovalka in direktorica računovodskega podjetja Biro Bonus.

Šport od ponedeljka do ponedeljka

Ponedeljek, 15. julij 2024, ob 18.30 - V prvem delu bomo naredili povzetek o letošnjem evropskem prvenstvu v nogometu, ki se je končal včeraj. Od nogometa še do kolesarstva, saj je Slovenski zvezdnik Tadej Pogačar včeraj postal zmagovalec 15. etape kolesarske dirke po Franciji. V drugem delu današnje oddaje pa še o enem največjih dogodkov letošnjega poletja- Do začetka olimpijskih iger je ostalo še 11 dni. Slovenijo bo v Parizu predstavljalo rekordnih 90 športnikov. Oddaja pripravlja Renata Pršina Jug.

Kmetijska oddaja: Priporočila za setev naknadnih posevkov – za trajnostno rabo njiv

Nedelja, 14. julija 2024, ob 9.30 - Smo v času žetve pšenice, njive z oljno ogrščico in ječmenom pa so že izpraznjene. V intenzivnih poljedelskih praksah se pogosto dopušča, da njive ostajajo prazne oziroma prepuščene, zaraščanju s pleveli, ki se včasih uničujejo tudi s totalnimi herbicidi. Taka praksa v trajnostnem kmetovanju ni sprejemljiva, saj močno poslabša strukturo tal in slabo vpliva na okolje. Zaradi neugodnega vremena, ki vedno slabše vpliva na tal,  strokovnjaki zelo priporočate, da se njive čimprej zasejejo...

Nedeljska šola kuhanja

Nedelja, 14. julij 2024, ob 9. uri  – Pečenje na žaru je eden od najstarejših načinov priprave hrane. Na voljo imamo več vrst žarov, ki nam med peko ohranjajo kakovost živil. Okus mesa pa popestrimo z marinado in izbranimi začimbami. Tudi zelenjavo, kot je paprika, lahko opečemo na žaru in jemo kot prilogo ali namaz, jo shranimo v kozarce, zamrznemo ipd. Oddajo pripravlja gospa Helena Mrzlikar.

Oddaja za vinogradnike in ljubitelje vin

Nedelja, 14. julij 2024, ob 11.15 uri, Društvu vinogradnikov Suha Krajina, letos praznuje 30 let delovanja. kaj vse so v teh letih naredili in pridobili nam bo predstavil naš gost, ANTON KONCILJA, predsednik  Društva vinogradnikov Suha Krajina.

Nasveti za gospodinjstva

Sobota, 13. julij 202, ob 8. uri -  V mesecu juliju ali malem srpanu je čas spravljanja prvih poljskih pridelkov. Vrh opravil je bila nekoč mlatev in posledično količina žita. Kaj svetujejo strokovnjaki za učinkovit boj proti polžem na vrtu? Sledi še nekaj osnovnih nasvetov za pravilno predelavo zelenjave. Oddajo pripravlja gospa Helena Mrzlikar.

Naš vsakdanjik: Občina Dolenjske Toplice

Sobota, 13. julij 2023 - 9.30 - Občina Dolenjske Toplice se nahaja na zahodnem robu novomeške pokrajine. Središče občine je naselje Dolenjske Toplice, ki nosi ime po izvoru termalne vode. Na zahodu jo omejuje Kočevski Rog, na jugu sega do belokranjskih vrat , ki jo ločijo od Bele krajine. Osamelec Ljuben in širok pas gozda razmejujeta občino od novomeške pokrajine na vzhodu, proti severu pa občino omejuje strmi rob Ajdovske Planote. Več o delu, življenju, projektih in še kaj, nam...

Naš vsakdanjik: Nasveti za varno pot

Petek, 12. julij 2024, ob 10. uri - Za mnoge se počitnice nezadržano bližajo. Da bo tudi pot z avtomobilom proti dopustniški destinaciji varna in brezskrbna, je nujno že kak dan, dva pred odhodom nekaj časa posvetiti tudi vozilu. To je še toliko bolj pomembno, ker gre običajno za daljše poti (kjer boste veliko število kilometrov prevozili po hitrih avtocestah), polno obremenjeno vozilo (tudi s strešnim prtljažnikom ali celo priklopnikom), večkrat tudi ponoči ali ob visokih temperaturah in pregretem asfaltu....

Naš vsakdanjik: KUD Oton Župančič Vinica

Torek, 16. julij 2024, ob 10. uri - Kulturno umetniško društvo Oton Župančič iz Vinice je najštevilčnejše folklorno društvo v Sloveniji, ki deluje najbolj mladostno do zdaj, kljub temu, da letos praznuje okroglih 60 let delovanja. Naš gost bo Sašo Žepuhar, scenarist koncerta in umetniški vodja odrasle folklorne skupine KUD Oton Župančič Vinica.